Od pierwszej dostawy misja Glovo jest jasna: zapewnić mieszkańcom miast łatwy dostęp do wszystkiego, czego potrzebują. Chcemy uprościć codzienne życie i pomóc zaoszczędzić czas. Jesteśmy jedną z najszybciej rozwijających się aplikacji łączących użytkowników z restauracjami, sklepami i kurierami. Oprócz dowozów z restauracji oferujemy zakupy spożywcze, dostawy z kwiaciarni, cukierni i wielu innych. Glovo to:
- 2015 – rok założenia Glovo,
- 23 – liczba krajów, w których działamy,
- 1500+ – liczba miast, w których jesteśmy obecni,
- 90% – naszych partnerów, to małe i średnie przedsiębiorstwa,
- 3 miliony kg – ilość żywności uratowanej przed zmarnowaniem, w tym ponad 1 000 000 kg w Polsce.
Kim jesteśmy?
Glovo to jedna z najszybciej rozwijających się aplikacji, która łączy użytkowników z restauracjami, sklepami i kurierami – lider polskiego rynku delivery. Oferujemy szeroki wachlarz usług, od dostaw jedzenia po zakupy spożywcze, kwiaty czy produkty z apteki. Naszym celem jest uproszczenie codziennego życia mieszkańców miast, dostarczając im potrzebne produkty w możliwie najkrótszym czasie.
Z czym się mierzymy?
W obliczu globalnych wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem, Glovo dąży do minimalizacji swojego wpływu na środowisko. Stawiamy czoła problemom takim jak emisja CO2, marnowanie żywności oraz potrzeba wsparcia lokalnych społeczności i małych przedsiębiorstw w procesie cyfryzacji.
Jak sobie z tym radzimy?
Mierzymy nasz ślad węglowy i realizujemy cele redukcji emisji zwalidowane przez naukową inicjatywę SBTi, skupiając się na poszukiwaniu zrównoważonych rozwiązań w transporcie i opakowaniach.
Wspieramy małe i średnie przedsiębiorstwa, które stanowią ponad 90% naszych partnerów, pomagając im w cyfryzacji i zwiększając ich przychody. Prowadzimy wewnętrzny Funduszów Impaktowy, na który trafia część wartości każdego zamówienia wykonanego na Glovo. Fundusz przeznaczamy na inicjatywy społeczne i ekologiczne. Szczególnie zależy nam na przeciwdziałaniu marnowaniu żywności – wspólnie z organizacjami pozarządowymi uratowaliśmy już ponad 3 miliony kg jedzenia.