Krzyżyk zamykający popup

Krajowa Grupa Spożywcza poinformowała, że dzięki inwestycjom w nowoczesne technologie i ekologiczne rozwiązania w cukrowniach udało się ograniczyć emisję dwutlenku węgla o 53 tys. ton rocznie. Spółka zaznacza, że priorytetem jest dla niej poprawa efektywności energetycznej oraz dalsze zmniejszanie śladu węglowego.

Krajowa Grupa Spożywcza podkreśla, że największe efekty widać przy modernizacji kotłów energetycznych. W cukrowni w Dobrzelinie stary węglowy kocioł został zastąpiony nowoczesną instalacją zasilaną gazem ziemnym. Nowy system w pełni pokrywa potrzeby zakładu w zakresie energii cieplnej i elektrycznej, a jednocześnie pozwolił zrezygnować z przestarzałych instalacji odpylania, nawęglania i odżużlania. Dzięki tej inwestycji emisja dwutlenku węgla spadła tam o 14 tys. ton rocznie. Podobne projekty realizowane są także w innych cukrowniach. W Kluczewie nowy kocioł gazowy pozwolił zmniejszyć emisję o 9 tys. ton rocznie, a w Kruszwicy modernizacja dwóch kotłów przyniosła redukcję na poziomie 30 tys. ton rocznie.

Zrównoważone podejście do produkcji z myślą o przyszłości

Krajowa Grupa Spożywcza rozwija także inwestycje związane z gospodarką wodno-ściekową. W ciągu ostatnich dwóch lat w cukrowniach w Malborku i Nakle uruchomiono dwustopniowe oczyszczalnie ścieków, które należą do najnowocześniejszych obiektów tego typu w kraju.

– Nasze działania proekologiczne to nie tylko wdrażanie innowacyjnych technologii, lecz przede wszystkim troska o przyszłość – zakładów, pracowników, lokalnych społeczności i środowiska naturalnego. Redukcja emisji o 53 tys. ton dwutlenku węgla rocznie pokazuje, że polskie cukrownictwo może być zarazem konkurencyjne i przyjazne naturze. To droga, którą będziemy konsekwentnie podążać – podkreśla prezes KGS Leszek Świętochowski.

Krajowa Grupa Spożywcza, powstała na bazie dawnej Krajowej Spółki Cukrowej, jest dziś największym producentem cukru w Polsce i odpowiada za około 40 proc. krajowej produkcji.

Zespół_Akademia ESG_Marta Maj
Od ponad 10 lat zajmuję się wszystkim, co związane z contentem. Moje doświadczenie w pracy dziennikarskiej i wrodzona ciekawość tworzą zgrany duet, który pozwala mi tworzyć artykuły, które przeczyta i laik, i ekspert. Dodatkowo zajmuję się korektą tekstów – przecinki, strzeżcie się! E-mail: m.maj@akademiaesg.pl
Napisz do nas