Krajowa Grupa Spożywcza poinformowała, że dzięki inwestycjom w nowoczesne technologie i ekologiczne rozwiązania w cukrowniach udało się ograniczyć emisję dwutlenku węgla o 53 tys. ton rocznie. Spółka zaznacza, że priorytetem jest dla niej poprawa efektywności energetycznej oraz dalsze zmniejszanie śladu węglowego.
Krajowa Grupa Spożywcza podkreśla, że największe efekty widać przy modernizacji kotłów energetycznych. W cukrowni w Dobrzelinie stary węglowy kocioł został zastąpiony nowoczesną instalacją zasilaną gazem ziemnym. Nowy system w pełni pokrywa potrzeby zakładu w zakresie energii cieplnej i elektrycznej, a jednocześnie pozwolił zrezygnować z przestarzałych instalacji odpylania, nawęglania i odżużlania. Dzięki tej inwestycji emisja dwutlenku węgla spadła tam o 14 tys. ton rocznie. Podobne projekty realizowane są także w innych cukrowniach. W Kluczewie nowy kocioł gazowy pozwolił zmniejszyć emisję o 9 tys. ton rocznie, a w Kruszwicy modernizacja dwóch kotłów przyniosła redukcję na poziomie 30 tys. ton rocznie.
Zrównoważone podejście do produkcji z myślą o przyszłości
Krajowa Grupa Spożywcza rozwija także inwestycje związane z gospodarką wodno-ściekową. W ciągu ostatnich dwóch lat w cukrowniach w Malborku i Nakle uruchomiono dwustopniowe oczyszczalnie ścieków, które należą do najnowocześniejszych obiektów tego typu w kraju.
– Nasze działania proekologiczne to nie tylko wdrażanie innowacyjnych technologii, lecz przede wszystkim troska o przyszłość – zakładów, pracowników, lokalnych społeczności i środowiska naturalnego. Redukcja emisji o 53 tys. ton dwutlenku węgla rocznie pokazuje, że polskie cukrownictwo może być zarazem konkurencyjne i przyjazne naturze. To droga, którą będziemy konsekwentnie podążać – podkreśla prezes KGS Leszek Świętochowski.
Krajowa Grupa Spożywcza, powstała na bazie dawnej Krajowej Spółki Cukrowej, jest dziś największym producentem cukru w Polsce i odpowiada za około 40 proc. krajowej produkcji.