Kategorie
Budownictwo i nieruchomości
Energetyka
Finanse
Handel
HoReCa
HR
IT i Technologie
Lifestyle
Marketing
Medycyna
Moda i beauty
Podstawy ESG
Prawo
Przemysł
Przemysł rolno-spożywczy
Raport
Transport i Logistyka
Webinar
Baza wiedzy
Słownik ESG
Studia podyplomowe
Baza webinarów
Webinary
Case Studies
Wydarzenia
Raporty
Aktualności
Szkolenia
Partnerzy
O nas
Współpraca
Kontakt
Search for:
Search Button
Szukaj
Baza wiedzy
Akademia ESG
Baza wiedzy
Kategorie:
Budownictwo i nieruchomości
Energetyka
Finanse
Handel
HoReCa
HR
IT i Technologie
Lifestyle
Marketing
Medycyna
Moda i beauty
Podstawy ESG
Prawo
Przemysł
Przemysł rolno-spożywczy
Raport
Transport i Logistyka
Webinar
Typ treści:
Baza wiedzy
Case studies
Aktualności
Czas czytania:
1m
3m
5m
10m
∞
Zastosuj filtry
Wyczyść filtry
Ukryj filtry
Handel
Polski system kaucyjny nabiera kształtów. Operatorzy podpisali pierwsze porozumienie
Po miesiącach negocjacji siedmiu operatorów polskiego systemu kaucyjnego doszło wreszcie do porozumienia. Jak ustaliła „Rzeczpospolita”, podpisano tzw. umowę międzyoperatorską. Umożliwi ona wymianę danych i współpracę w ramach ogólnopolskiego systemu.
Prawo
,
Przemysł rolno-spożywczy
EUDR wejdzie w życie z opóźnieniem? Rynkowi giganci krytykują tę propozycję
Rozporządzenie o wylesianiu (EUDR) weszło w życie 29 czerwca 2023 r. Duże i średnie firmy będą zobowiązane do jego stosowania od 30 grudnia 2025 r., a małe i średnie firmy od 30 czerwca 2026 r. Jak poinformowała agencja Reuters, część największych producentów żywności i wyrobów rolnych – w tym m.in. Nestlé oraz Ferrero – krytykuje propozycję przesunięcia terminu wejścia ustawy antywylesieniowej w życie o kolejny rok.
Przemysł rolno-spożywczy
Mniej plastiku i w zgodzie z naturą – branża spożywcza walczy o ekologię
Firmy z branży spożywczej podejmują coraz więcej działań na rzecz ochrony środowiska. Do najczęściej stosowanych praktyk należą: redukcja plastiku w opakowaniach, obniżenie emisji gazów cieplarnianych oraz wdrażanie systemów gospodarki o obiegu zamkniętym. Poznaj najważniejsze praktyki, dzięki którym sektor spożywczy w Polsce staje się coraz bardziej przyjazny środowisku.
HoReCa
Młode pokolenie oczekuje od hoteli zrównoważonych działań
Z badań zleconych przez Leonardo Hotels wynika, że aż połowa przedstawicieli młodego pokolenia jest gotowa zapłacić wyższą cenę za pobyt w obiekcie, który działa w duchu zrównoważonego rozwoju. Co piąty ankietowany z pokolenia Z deklaruje natomiast, że przy wyborze noclegu zawsze kieruje się rozwiązaniami bardziej przyjaznymi środowisku. To sygnał dla branży hotelarskiej, że konieczne staje się dostosowywanie oferty do nowych priorytetów podróżujących.
Przemysł rolno-spożywczy
Nowoczesne kotły i oczyszczalnie. Krajowa Grupa Spożywcza stawia na ekologię w cukrowniach
Krajowa Grupa Spożywcza poinformowała, że dzięki inwestycjom w nowoczesne technologie i ekologiczne rozwiązania w cukrowniach udało się ograniczyć emisję dwutlenku węgla o 53 tys. ton rocznie. Spółka zaznacza, że priorytetem jest dla niej poprawa efektywności energetycznej oraz dalsze zmniejszanie śladu węglowego.
Handel
Transparentny lobbing a etyka w biznesie. Jak prowadzić dialog z interesariuszami?
Transparentny lobbing przestaje być opcją, a staje się koniecznością dla firm działających w ramach zrównoważonego rozwoju. Polska regulacja lobbingu wciąż pozostaje daleka od europejskich standardów, podczas gdy oczekiwania wobec etyki w biznesie i otwartego dialogu z interesariuszami rosną z każdym rokiem.
HoReCa
Śniadanie hotelowe w nowej odsłonie. Po to, by nie marnować jedzenia
Dawniej hotelowe bufety śniadaniowe uchodziły za symbol wygody i prestiżu. Dziś patrzy się na nie z innej perspektywy – jako na źródło marnotrawstwa żywności, zachęty do nadmiernego jedzenia i obciążenia dla środowiska. Z tego powodu coraz więcej hoteli rezygnuje z takiej formy serwowania posiłków.
Handel
Ministerstwo o naliczaniu kaucji na paragonach: „To będzie osobna kwota na paragonie”
Ministerstwo Klimatu poinformowało w niedzielę, 14 września, że kaucja nie zostanie doliczona do ceny napoju na półce sklepowej ani w automacie. Jej wartość będzie oznaczona specjalnym symbolem i wykazana osobno na paragonie. Resort podkreślił także, że przy zwrocie opakowań nie będzie wymagane okazanie dowodu zakupu.
HoReCa
,
Transport i Logistyka
Dzięki wsparciu technologicznemu MŚP zwiększyły sprzedaż online o 26 proc.
Większość małych przedsiębiorców wybiera już sprzedaż online jako główny kanał rozwoju firmy. Tradycyjne modele ustąpiły miejsca nowym, elastycznym rozwiązaniom opartym na technologii. Codzienne zarządzanie biznesem ułatwiają automatyzacja, analiza danych i narzędzia cyfrowe. Firmy tworzą więc narzędzia, by ułatwiać właścicielom firm ich prowadzenie i pomagać im działać szybciej, skuteczniej oraz bardziej świadomie.
Handel
Ministerstwo Klimatu i Środowiska przypomina. System kaucyjny już od października
Jak przypomina Ministerstwo Klimatu i Środowiska, od października 2025 br. w Polsce pojawią się pierwsze napoje w opakowaniach ze znakiem kaucji. Ich zwrot będzie możliwy w miejscach, które niekoniecznie muszą być tymi samymi, w których dokonano zakupu. Sieć punktów zwrotu będzie szeroka, co ułatwi oddanie opakowań i odzyskanie kaucji.
Handel
,
HoReCa
Czym są zmieszane odpady opakowaniowe?
Zmieszane odpady opakowaniowe to jeden z najtrudniejszych do przetwarzania strumieni odpadów w gospodarce odpadami. Ich klasyfikacja, przetwarzanie i recykling wymagają zaawansowanych technologii i precyzyjnych procedur. Zmieszane odpady opakowaniowe są oznaczane kodem 15 01 06, a ich specyfika sprawia, że nie spełniają kryteriów selektywnego zbierania.
Energetyka
,
Finanse
,
Handel
,
Podstawy ESG
Jakie dotacje i dofinansowania są dostępne na fotowoltaikę?
W ostatnich latach sektor fotowoltaiczny w Polsce odnotowuje dynamiczny wzrost, co wynika z kilku czynników. Po pierwsze, rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa przekłada się na większe zainteresowanie odnawialnymi źródłami energii.
HoReCa
Certyfikaty i nagrody ekologiczne. Jak efektywnie komunikować je w działaniach marketingowych?
Rośnie zainteresowanie kwestiami ekologicznymi, a co za tym idzie ogólne komunikaty, takie jak „przyjazne dla środowiska” czy „eko”, straciły na skuteczności. Niezbędne jest zatem, aby firmy w swoich działaniach komunikacyjnych opierały się na transparentności i zweryfikowanych informacjach. Jak to zrobić?
Przemysł rolno-spożywczy
Rolnictwo samo generuje swoje problemy. Jak wyrwać branżę z błędnego koła?
Branża rolnicza mocno odczuwa skutki kryzysu klimatycznego, a jednocześnie jej działalność pogłębia problemy związane z degradacją środowiska. Około jednej trzeciej światowych emisji gazów cieplarnianych pochodzi właśnie z systemów żywnościowych, wynika ze sprawozdania Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC). Aby wyjść z tego błędnego koła, rolnictwo potrzebuje bardziej zrównoważonych form, uwzględniających wsparcie nowoczesnych technologii.
Przemysł rolno-spożywczy
Firmy z branży spożywczej zyskują dzięki odpowiedzialności społecznej i zarządczej
Firmy spożywcze, które wprowadziły już zasady zrównoważonego rozwoju, trzykrotnie częściej odnotowują wzrost zysków niż te, które ich nie stosowały – wynika z badania „Moment zwrotny w branży spożywczej” przeprowadzonego przez Accenture Polska. Aby w pełni wykorzystać potencjał ESG, przedsiębiorstwa powinny skupić się na poprawie dobrostanu pracowników, odpowiedzialnym zarządzaniu łańcuchem dostaw oraz transparentności działań.
1
2
3
>
>>
Partnerzy
Pokaż więcej