Krzyżyk zamykający popup
Webinar: Jak ESG wpłynie na Twój biznes? Omówienie Fit for 55, Green Claims, CSRD i Taksonomii UE Czytaj więcej

Projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przygotowany przez Ministerstwo Rolnictwa, przewiduje znaczące zmiany, które wejdą w życie jeszcze w tym roku. Przepisy mają na celu ograniczenie ilości marnotrawionej żywności i promowanie przekazywania jej organizacjom charytatywnym. Kara za nieuzasadnione wyrzucanie jedzenia ma wynosić nawet do 15 tys. zł.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie są najważniejsze zmiany w ,,Ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności”?
  • Kto zyska na nowych przepisach?

Problem wyrzucania jedzenia to jedno z największych wyzwań współczesnego świata. Mimo że miliony ludzi na świecie głodują, ogromne ilości żywności trafiają na śmietniki. W Polsce zagrożeniem niedoboru żywności dotkniętych jest ok. 3 proc. osób – szacuje fundacja Donateo. Aby skutecznie przeciwdziałać temu zjawisku, ministerstwo rolnictwa proponuje nowe regulacje prawne. Mają one na celu przeciwdziałanie wyrzucaniu przez sklepy  hurtowych ilości pożywienia i nałożeniu wysokich opłat na podmioty, które nie dostosują się do tego wymogu. Dotychczasowa kara ulegnie bowiem pięciokrotnemu zwiększeniu i będzie wynosić 50 groszy za kilogram zmarnowanego jedzenia. . Przepisy przewidują cztery kluczowe aspekty:

  • Zwiększenie świadomości społecznej – Przez podniesienie opłat za marnowanie żywność oraz wprowadzenie nowych kar sklepy będą bardziej zmotywowane do minimalizowania strat. Dzięki temu problem marnowania żywności stanie się bardziej widoczny i będzie częściej poruszany w debacie publicznej.
  • Zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności – Wyższe opłaty za marnowaną żywność oraz precyzyjne definicje prawne zmuszą przedsiębiorców do lepszego planowania produkcji i sprzedaży, a także do szukania nowych rozwiązań, takich jak np. umieszczanie na produkcie daty przydatności do spożycia, które będą bardziej czytelne dla konsumentów.
  • Wsparcie organizacji charytatywnych – Obowiązek podpisywania umów z organizacjami pozarządowymi przez sklepy przyczyni się do zwiększenia ilości żywności przekazywanej potrzebującym. Dzięki temu mniej żywności będzie trafiało na śmietniki, a jednocześnie więcej osób otrzyma pomoc.
  • Ujednolicenie i uszczegółowienie przepisów – Nowe przepisy mają na celu usunięcie wszelkich wątpliwości interpretacyjnych i stworzenie jasnych zasad dla przedsiębiorców. Dzięki temu łatwiej będzie kontrolować przestrzeganie przepisów i egzekwować kary.

Nowe przepisy mają na celu precyzyjne zdefiniowanie pojęcia ,,marnowanie żywności” przez sklepy oraz sprzedawców detalicznych i hurtowych. Zgodnie z proponowanymi zmianami, marnowanie żywności to nie tylko czynne działania prowadzące do jej zepsucia, ale także zaniechania jak np. niewidoczne ulokowanie produktów dla klientów w sklepie, które skutkuje przeterminowaniem produktów. Celem tej nowelizacji jest podkreślenie, że dopóki żywność nadaje się do spożycia, należy podejmować wszelkie możliwe działania, aby zapobiec jej zmarnowaniu. Dodatkowo, poszerzono definicję ,,sprzedawcy żywności”, obejmując nią wszystkie podmioty zajmujące się handlem żywnością, w tym również pojedyncze sklepy. Dzięki temu zwiększy się liczba podmiotów zobowiązanych do przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz do przekazywania nadwyżek organizacjom charytatywnym.

Gabriela Milczarek
Absolwentka studiów inżynierskich na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej oraz kierunku Master of Science in Architecture na Politechnice Krakowskiej, za co otrzymała akredytację Royal Institute of British Architects (RIBA). Interesuje się szczególnie ESG w tematyce budownictwa i nieruchomości.
NAPISZ DO NAS